Kennisdag “Bouwfysica na 1,5°C stijging”
Elke twee jaar organiseren we de NVBV Kennisdag. Dit jaar vindt de 9e Kennisdag plaats op donderdag 9 juni 2022. De Kennisdag wordt georganiseerd bij Avans Hogeschool in Den Bosch. Zet de datum alvast in uw agenda.
Kennisdag “Bouwfysica na 1,5°C stijging”
Er zijn flinke veranderingen nodig om de gevolgen van klimaatcrisis te beperken. Dit heeft invloed op hoe we toekomstgericht moeten bouwen. Ook bij drastische vermindering van de CO2-uitstoot, zijn de gevolgen voor dier en natuur merkbaar en krijgen we vaker te maken met extreem weer zoals hittegolven. Welke invloed heeft de bouwfysicus om deze gevolgen te beperken en om te zorgen dat we ook in de toekomst in een gezonde en veilige omgeving kunnen leven?
Tijdens de 9e NVBV Kennisdag willen we met jullie een kijkje nemen in de toekomst door samen in dialoog te gaan hoe wij bij kunnen dragen aan een duurzame toekomst. Kunnen we door het toepassen van andere bouwmaterialen, hergebruik, het verminderen van het gebouwgebonden energiegebruik en aandacht voor biodiversiteit de bouwwereld voldoende aanpassen? Of moeten we niet alleen middelen maar ook het proces veranderen, en welke rol speelt de gebruiker?
Luister naar de keynotes van Claudia Bouwens en Leonie van der Steen, bezoek de bedrijvenmarkt, kies maar liefst vier van de vele parallelsessies en vergroot je netwerk tijdens de lunch die je wordt aangeboden.
Datum: donderdag 9 juni 2022
Locatie: Avans Hogeschool Den Bosch
Ir. Claudia Bouwens is bouwkundige en expert op het gebied van klimaatadaptieve en zeer energiezuinige woningbouw. Claudia is programmabegeleider Energie en Duurzaamheid bij NEPROM. Sinds 2020 geeft Claudia namens NEPROM, Bouwend Nederland, WoningBouwersNL, leiding aan het platform Klimaatadaptief Bouwen mét de Natuur (KAN). Doel van het platform is om kennis te ontwikkelen en ervaring te delen op het gebied van klimaatadaptief bouwen, wateroverlast, hittestress, biodiversiteit en natuurwaarde. Het KAN platform richt zich daarbij expliciet op nieuwbouw. Inmiddels hebben 40+ projectontwikkelaars, bouwbedrijven en gemeenten zich bij het platform aangesloten. |
|
Leonie van der Steen is transitiemaker bij Squarewise. Hier werkt Leonie aan oplossingen voor maatschappelijke issues in de gebouwde omgeving, zoals energietransitie, biobased bouwen en natuurbehoud. Tot het bedrijf begin 2021 ‘steward owned’ werd, was Leonie directeur van Squarewise. Nu is het bedrijf is van zichzelf en kent geen hiërarchie meer. Haar overtuiging is dat deze tijd van radicale veranderingen vraagt om radicaal ander gedrag en leiderschap. Dat brengt ze dagelijks in de praktijk. Leonie heeft Civiele Techniek gestudeerd aan de Universiteit Twente, is een van de initiators van de Gideon beweging en focust daar nu op de sociale transitie in de bouw. |
Programma
Bekijk het voorlopige programma in het groot
Toelichting ochtend parallelsessies
Resilent City
Om de energiehuishouding van gebouwen kaart te brengen, bestudeert het lectoraat Smart Energy verschillende type gebouwen, van complexe locaties naar eenvoudige panden op bedrijventerreinen en in binnensteden. Vandaag presenteren we twee van onze subsidie projecten (Interreg-TERTS; MOOI-Brains for Buildings) waarin we onderzoek verrichten naar deze typen gebouwen. Hierbij maken we gebruik van software zoals Vabi-elements en Energieberater. Deze software is vrij complex, terwijl wij met name een eerste orde inschatting willen maken van het energieverbruik. Onze vraag is: “Hoe komen we aan een snellere/eenvoudiger inschatting van de energiestromen in en rond gebouwen, voor en na de invoering van energiemaatregelen, om hiermee mogelijke besparingen in te schatten als startput voor de business case.”
Klimaatvraagstukken in de praktijk
De ambities om de milieu-impact van de bouw te verminderen zijn groot. Regelgeving en rekenmodellen richten zich op het verminderen van het gebouwgebonden energiegebruik en de milieubelasting van de toegepaste materialen. Maar hoe gaat het in de praktijk? Worden innovatieve duurzame oplossingen daadwerkelijk gestimuleerd en waar loopt men tegen aan? In deze sessie gaan we met jullie in op de vraag hoe we als bouwfysicus een bijdrage kunnen leveren om duurzame oplossingen en ambities in de praktijk te realiseren.
Rol van de bouwfysicus in een ontwerpteam
Op onze Kennisdag Bouwfysica gaan we het in deze sessie hebben over de rol van de (bouwfysisch) adviseur in een ontwerpteam. Daarbij gaat het niet alleen over de technische kant van wat er van ons wordt gevraagd de komende jaren met alle veranderingen van klimaat en dergelijke, maar ook van hoe we omgaan met onze inbreng als adviseur in het ontwerpteam.
Na een inleiding van Peter Kuindersma volgt er een paneldiscussie onder leiding van Ton Ton (Pantheon seminars) met de volgende deelnemers: Peter Kuindersma (Ingenii Bouwinnovatie), Martina Moerman (docent Haagse Hogeschool), Ward Somers (student TUE), Iris Wijsman (adviseur Nelissen), Suzanne de Groot (adviseur Peutz).
In de discussie proberen we vat te krijgen op het antwoord dat we moeten hebben op de opgave van de komende jaren.
Opgaven op het gebied van klimaat, grondstoffen, natuur, arbeid, technologie, etc. Daarnaast willen we zo’n 200.000 woningen per jaar renoveren (Energietransitie) en 1.000.000 nieuwbouwwoningenbouwen tot 2030. Die moeten nog betaalbaar zijn ook. Dus aan de ene kan willen we meer, meer en meer, en aan de andere kant moeten we eigenlijk minder, minder, minder. Daarnaast wordt ook het grondstoffen vraagstuk enorm belangrijk!
De rol van de (bouwfysisch) adviseur is daarbij onmisbaar! Echter deze verandert wel.
Sponsoren