2025/1

Voorwoord

Als bouwfysicus ben je van nature al goed bezig, je zet je in voor bewoners en gebruikers van gebouwen om te zorgen voor een comfortabele, gezonde en energiezuinige gebouwde omgeving. Maar soms kan het nog net wat beter.
Zo zijn in dit nummer de resultaten van het onderzoek naar het effect van biofilische ontwerp oplossingen op het comfort van de werknemers in de kantoortuin van ABT te lezen. Of het geluid van water en vogels op de achtergrond,
planten in de directe omgeving en extra ventilatie jou als werknemer meer rust, focus en WELL-being opleveren.
In het artikel ‘BENG kan nog beter’, een vervolg op het artikel uit 2024, is onderzocht is of de pluspunten van biobased isolatiematerialen, zoals het kunnen opnemen en afstaan van vocht en het veelal grotere warmte accumulerende vermogen, voldoende gewaardeerd worden in de NTA 8800-rekenmethode. Dit resulteerde in mogelijke verbeteringen van de huidige BENG-rekenmethodiek.
Dan ons Nederlandse klimaat dat steeds warmer wordt. Waarom worden de gebouwen die we neerzetten nog ontworpen op basis van een referentieklimaat van twintig jaar geleden? Dit vraagt om verbetering van het huidige referentieklimaat zodat we gebouwen gaan ontwerpen die beter voorbereid zijn op het klimaat van de toekomst.
In dit nummer lees je verder nog de verbeteringen die doorgevoerd zijn om de Minor ‘Bouwfysica in de praktijk’ nog beter aan te laten sluiten bij de wensen van de studenten en de betrokken adviesbureaus. Met trots kijk ik, als betrokken docent bij de Minor, terug op de tweede editie waar een groep van zeventien bachelor studenten de Minor met goed gevolg heeft afgerond. En een aantal heeft de smaak te pakken gekregen en richt zich ook tijdens het afstuderen op ons mooie vakgebied.
Veel leesplezier!

Artikelen

Impact of biophilic design strategies on occupant wellbeing
ir. M.S. Di Maggio, dr. M.S.G. Vairetti, ir. A. Santosh, ABT BV, Delft
BENG kan nog beter
ir. F. Nijenmanting & ir. K. Mousavi, Arup, Amsterdam
Het referentieklimaat wordt aangepast
ir. A.P. van der Horn – de Vries, NEN, Delft, ir. W. Plokker, Vabisoftware,
Delft
Tweede editie minor 'bouwfysica in de praktijk'
J.M. Zijderveld, Avans Hogeschool, ir. R.C.P. Vreenegoor, Hogeschool van
Arnhem en Nijmegen
Bouwfysische informatie in BIM
S.G. Tilma BBE, LBP|SIGHT, Nieuwegein

Kennisbank toegang

Bekijk alle artikelen in de kennisbank. De kennisbank is alleen toegankelijk voor leden. 
Bent u lid maar is de kennisbank niet zichtbaar? Zorg dat u ingelogd bent.

Bekijk de kennisbank

Sluiten