2024/3

Voorwoord

Allereerst onze excuses voor de late verzending van dit nummer. Het was een zeer ongelukkige combinatie van o.a. de ziekte van onze vaste opmaker. We doen er alles aan om het volgende nummer snel na deze te publiceren. Deze uitgave staat in het teken van bio-based en circulair bouwen, een gebied waarin bouwfysica een onmisbare schakel is. Door de bijzondere eigenschappen van natuurlijke materialen te benutten, kunnen we gebouwen creëren die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook een prettige en gezonde leefomgeving bieden.
Sinds 2019 ben ik gefascineerd door bio-based materialen. Wat begon als werk (bouwfysisch onderzoek), groeide al snel uit tot een ware passie. Als bouwfysicus ervaar ik dagelijks de potentie van natuurlijke materialen. Het is bijzonder hoe wetenschap en technologie samenkomen om duurzame en comfortabele gebouwen te creëren. De gedachte dat ik hieraan bijdraag, motiveert mij enorm.
In het blad zien we hoe adaptief hergebruik van gebouwen een belangrijke pijler van de circulaire economie is. Hoewel er al veel projecten zijn, ontbreken vaak echte circulaire oplossingen. Om de transitie te versnellen, moeten we adaptiviteit en circulariteit sterker verbinden. Daarnaast tonen mycelium bio-composieten (MBC’s) veelbelovend potentieel voor akoestische isolatie en vormen een ecologisch alternatief voor traditionele materialen zoals steenwol en glaswol.
We zien ook dat voor gebouwen via rekeninstrumenten de Milieu Prestatie Gebouw (MPG) en voor bouwproducten met de milieuprestatieverklaring (EPD) de milieueffecten slechts beperkt inzichtelijk kunnen worden gemaakt. Luchtvaartgeluid heeft grote impact, maar wordt vaak genegeerd bij bouwen. Onderzoek bij Schiphol toont aan dat groene stedenbouwkundige keuzes geluidshinder sterk verminderen. Integratie van geluidsreductie in ontwerp is cruciaal voor verbetering van de leefomgeving rond luchthavens.
We blikken ook terug op de rijke geschiedenis van de Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging, die al 35 jaar een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van ons vakgebied.
Veel leesplezier!

Artikelen

Geluidsadaptieve stedenbouw in gebieden rond luchthavens
Dr. ir. M.C. (Martijn) Lugten, Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Delft
Ir. G.F.E. (Gustaf) Wuite, Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Delft
Dr. Z. (Zhikai) Peng, Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Delft
Ir. T. (Theodoor) Höngens, M+P raadgevende ingenieurs, Aalsmeer
Building on mycelium: acoustic absorption of mycelium bio-composites
Ing. F. (Francisco) Ortega Exposito, MNEXT Avans, Breda
Circulaire richtlijnen voor 'circulaire adaptiviteit' van leegstaand en verouderd vastgoed
ir. K. (Khalil) Amrani, Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Delft
Sturing van milieu-impact
ir. J. (Jorrit) Scharloo, Peutz BV, Zoetermeer

Kennisbank toegang

Bekijk alle artikelen in de kennisbank. De kennisbank is alleen toegankelijk voor leden. 
Bent u lid maar is de kennisbank niet zichtbaar? Zorg dat u ingelogd bent.

Bekijk de kennisbank

Sluiten