Laat ik beginnen met excuses. Het is ons als redactie helaas niet gelukt om het blad op tijd af te krijgen. Daar schamen we ons een beetje voor, maar u zult ook begrijpen dat we dat niet expres hebben gedaan. Het is voor ons elke keer weer een flinke uitdaging om naast onze dagelijkse bouwfysische werkzaamheden een interessant en mooi blad te realiseren. Er komt stiekem toch best wel wat bij kijken.
Aan de interessante zaken die in ons vakgebied spelen, zal het ook zeker niet liggen. Er gebeurt genoeg in de bouwfysica-wereld, dus die artikelen moeten ook geschreven kunnen worden. Gelukkig is het deze keer uiteindelijk wel gelukt om een zeer gevarieerd blad uit te geven, waarmee we volgens mij goed laten zien hoe breed ons vakgebied is. Op de volgende pagina’s kunt u lezen over de nieuwe daglichtnorm, en ook over de BENG-regelgeving, die er nu toch echt aan zit te komen.
Ook is er een afstudeerartikel dat in gaat op het aspect gezondheid van duurzame woningbouw. En we hebben een nieuw onderdeel in het blad geïntroduceerd; de column. En er zijn er meteen twee. Annebeth Muntinga deelt haar ervaringen om gasloos te (gaan) wonen, waar we overigens in de komende bladen meer over gaan lezen. En Martijn Nijkamp geeft ons zijn mening waarom de bouwwereld nog een stuk slimmer kan werken door gebruik te maken van artificial intelligence. Het blad is compleet met een stuk dat het directe gevolg is van de IEA technical day.
Tot besluit zou ik via deze weg graag alle leden, en de sponsorbedrijven in het bijzonder, willen oproepen om hun kennis te (blijven) delen. Samen moet het ons lukken om ook in 2020 te laten zien wat voor een prachtig vak we hebben met mooie projecten, onderzoeken en opinies. Helpen jullie ons mee Bouwfysica te (blijven) vullen?
Mirjam Peters
eindredacteur