Bijzondere tijden - 2020/1

BIJZONDERE TIJDEN - 2020/1

Op het moment van schrijven zit ik, net als bijna heel Nederland, al enkele weken thuis en ga ik in het weekend dagjes weg naar verschillende kamers van mijn huis. Inmiddels weet ik precies welke plek in de vloer kraakt en ik maak er een sport van om ‘s nachts als een sluipmoordenaar door mijn huis te bewegen zonder geluid te maken. Ook heb ik al meerdere keren in de rij gestaan bij de bouwmarkt om die klusprojecten af te ronden waarvan je tegen elkaar zegt: ‘’Dat doen we wel als we er tijd voor hebben’’.

Ik lees vanwege de huidige ‘’anderhalvemetermaatschappij’’ de artikelen in deze uitgave met een dubbel gevoel, bijvoorbeeld het stuk over het Singer Theater waarbij onderzoek is gedaan naar een alternatieve plek voor de geluidstechnicus, een theater wat dus op dit moment in zwaar weer zit omdat de zalen leeg zijn en iedereen thuis zit. Of het artikel van Youri over validatiemetingen van stress in kantooromgevingen, in de huidige zijn de kantoren leeg en ervaren mensen stress doordat ze noodgedwongen thuis werken. De grens
tussen privé en werk vervaagt als, springende kinderen om je heen (bij mij gelukkig niet nog niet) met alle gevolgen van dien.

Alle corona perikelen daargelaten, de vraag om energieneutraal bouwen blijft. Ieke Kuijpers-van Gaalen besteed aandacht aan de BENG voor utiliteitsbouw en Jessie Hoondert presenteert in dit nummer haar afstudeeronderzoek over een prefab renovatiemethode voor naoorlogse portiekwoningen en bijpassende energieconcepten. Of wat te denken van het na isoleren van woningen op zand waarbij de ingrepen aan de bestaande constructie tot een minimum beperkt blijven? Kortom, het verbeteren van de kwaliteit van de bestaande omgeving staat nooit stil. Bovenstaande voorbeelden zijn een greep uit het aanbod in het voorliggende nummer, veel leesplezier gewenst!

Tom Scholten, hoofdredacteur

Artikelen

Renoveren voor gevorderden?
ir. J.M.C. Hoondert | Cauberg-Huygen, Amsterdam

BENG en utiliteitsbouw – een eerste blik op effecten
ir. I.M. Kuijpers – van Gaalen | DGMR Bouw B.V., Arnhem

De beste zitplaatsen zijn hier gewoon voor de toeschouwer
ing. N.H.J. Janssen | Royal HaskoningDHV, Eindhoven - R. de Vos BHASc | tegenwoordig Beijing Qingda Jian Sheng Architecture Science Research Co.

De validiteit van technieken om werkstress te meten in een kantooromgeving
ir. Y.J.C. van de Ven | Cauberg-Huygen, Eindhoven

Nieuwe CEN-norm voor gezondheid en comfort
dr. ir. A.C. Boerstra | bba binnenmilieu

Doorbraak bij na-isolatie vloeren op zand
M. van Haren | Takkenkamp isolatie - L. Groenen | MSc, Atriensis innovatie

Kennisbank toegang

Bekijk alle artikelen in de kennisbank. De kennisbank is alleen toegankelijk voor leden. 
Bent u lid maar is de kennisbank niet zichtbaar? Zorg dat u ingelogd bent.

Bekijk de kennisbank

Sluiten