Terugblik Webinar Parametrisch ontwerp

Op een boeiende middag vol inzichten, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Bouwfysica (NVBV), werden bouwfysici en ontwerpers geïnspireerd door de mogelijkheden van parametrisch ontwerpen. Het webinar, dat als vervolg diende op het Bouwfysicablad nummer 1 van 2023, bracht vier experts van organisaties als Arup, DGMR, en RHDHV samen om hun ervaringen en expertise te delen.

Het evenement begon met een warm welkom van de moderator, Bo Dorresteijn, die de toon zette voor een informatieve sessie. Gijs Joosen trapte af met een fascinerende presentatie over "Exploring the design solution space", waarin hij vertelde over de ontwikkeling van parametrisch ontwerp vanaf het begin tot de huidige mogelijkheden. Dit heeft hij laten zien met een mooie terugblik naar een van zijn eerste projecten waar hij als architect bij betrokken was: ‘A2 cockpit’. Van de eerste parametrische modellen bracht hij ons naar de huidige ontwerpstrategie en gaf inzicht in de verschillende mogelijkheden en voordelen van parametrisch ontwerp.

Marc Tavenier vervolgde met "Parametrisch ontwerpen met bouwfysica”, waarin hij een mooi vervolg gaf aan het verhaal van Gijs door verschillende ontwerpparameters te bespreken. Marc liet zien welke specifieke bouwfysische parameters gebruikt worden en hoe die bouwfysische advisering versterken en ontwerpkaders bieden. Hiermee kan het effect in beeld worden gebracht van: energiegebruik en thermisch comfort, verkeerslawaai, daglichttoetreding en zonwering.

Matthijs van Jaarsveld deelde vervolgens de resultaten van een boeiend onderzoek over "Productiever met parametrisch ontwerpen”, gericht op productiviteits- en energetische winsten door het toepassen van verschillende bouwkundige en installatietechnische maatregelen. Matthijs heeft hiermee laten zien hoe parametrische ontwerpmethodes ook ingezet kunnen worden voor het creëren van grote hoeveelheden data. Deze zijn geanalyseerd om inzichten te krijgen in het effect van gebouwparameters op de productiviteit zijn de gebruikers.

Veronika Heidegger sloot het evenement af met een inzichtelijke presentatie over "Slimme keuzes maken in de vroege ontwerpfase (Informed decision making)”, waarin ze liet zien hoe parametrisch ontwerpen helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen in de beginfase van een project, rekening houdend met parameters zoals bezonning, wind, akoestiek, en daglicht. Zij liet daarmee zien hoe het inzetten van een parametrische ontwerpstrategie in de vroege ontwerpfase tot een efficiënter ontwerpproces leidt in zowel inspanning als kosten.

Kijk en lees terug

Heb je het webinar gemist of wil je de presentaties graag terugzien? Bekijk hier de volledige webinar.

Sluiten