Rondleiding Dom Under Utrecht met toelichting Luc Schaap over de bouwfysische advisering

IMG_2806-1024x768.jpgOp dinsdag 20 maart 2018 om 16.30u (na de ALV) was er speciaal voor NVBV-leden de gelegenheid deel te nemen aan een rondleiding onder het Domplein in Utrecht (Dom Under). Hier konden we de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein beleven. De rondleiding begon met een interessante toelichting over de Dom door de dames van Dom Under en daarna een ontdekkingstocht in de echte opgraving.

2.jpgAan het einde van de rondleiding volgde nog een toelichting van Luc Schaap (LBP|SIGHT). Luc is vanaf het begin betrokken als bouwfysisch adviseur. Hij heeft ons meegenomen naar het ontstaan van het project, een proces dat al vele jaren geleden gestart is. Luc heeft gezocht naar mogelijkheden om deze bijzondere historisch plek goed te conserveren voor de toekomst. O.a. schimmels, algen, zouten en vocht zijn daarbij absoluut niet gewenst.

3.jpgZijn zoektocht naar de ideale klimaatcondities bracht hem uiteindelijk naar Ljubljana waar ze erin geslaagd waren een soortgelijke situatie goed te conserveren. Met deze kennis zijn ze in de opgraving langzaam de binnenklimaatcondities gaan wijzigen totdat een stabiele situatie met een hoge luchtvochtigheid ontstond. De elementen in de opgraving in Dom Under worden daarbij nauwkeurig in de gaten gehouden om eventuele schades op tijd te signaleren. Een belangrijke conclusie van de zoektocht naar het ideale klimaat is dat daglicht een sterk negatief effect heeft op bestaande historische objecten onder de grond. 

4.jpgIn de praktijk blijken kleine schades en schommelingen in het klimaat vooral door externe invloeden te ontstaan. Zo was een grote stroomstoring in Utrecht de reden voor een opvolging van gebeurtenissen die het binnenklimaat tijdelijk verstoorde.

We bedanken Dom Under en Luc Schaap voor de interessante rondleiding. 

Sluiten