Excursie Stationsgebouw Delft

IMG_3887-300x225.jpgOp 27 januari 2016 zijn we te gast op de bouwplaats van het nieuwe treinstation van Delft. In deze stedelijke omgeving is de afgelopen jaren flink gebouwd aan het ondertunnelen van de sporen, een nieuw stationsgebouw en een nieuw stadskantoor. De omschakeling van de treinen die reden over het viaduct dwars door de stad, naar de nieuwe ondergrondse sporen heeft in één nacht plaatsgevonden. Frits Eerdmans, projectmanager van het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft (ABT) en Siuhang Chan, adviseur brandveiligheid en bouwfysica (LBP|SIGHT) geven ons een kijkje in de keuken. Ook worden we rondgeleid in het nog te openen nieuwe stadskantoor.

Het projectgebied strekt zich uit vanaf de DSM aan de noordkant van de stad, langs het oude monumentale station tot het industrieterrein aan de zuidkant van de stad.

Van de twee bestaande sporen op een viaduct dwars door de stad, naar vier ondergrondse sporen met een modern station, een nieuw stadskantoor, een nieuwe stationshal en een complete gebiedsontwikkeling. Een complexe uitdaging!

IMG_3901.jpgHet nieuwe station en stadskantoor worden gehuisvest in één gebouw, bovenop de tunnel. Demarcatie en afstemming tussen de eigenaren en gebruikers over bijvoorbeeld het brandveiligheidsconcept zijn hierbij erg belangrijk. Het ontwerp van het stationsgebouw is een transparant open gebouw met grote glazen gevels. De gesmolten gesloten geveldelen zijn een verwijzing naar mondgeblazen ruiten van vroeger. De verhouding open-dicht zorgt voor een optimale daglichttoetreding in combinatie met een goede energieprestatie. Brandveiligheid, akoestiek en energieprestatie worden optimaal afgestemd door de keuze voor bijvoorbeeld metalen baffles met een speciale print in de stationshal (beperkte vuurlast) en minerale wol over het volledige plafond oppervlak boven de baffles (akoestiek en isolatie).

IMG_3895.jpgAls afsluiting van de presentaties mogen we een kijkje nemen in het stadskantoor. Op dat moment wordt er druk ingehuisd. Voor de inrichting is het meubilair uit de oude gebouwen voorzien van een nieuwe afwerking, hiermee is het hergebruik zo optimaal mogelijk.

Alles bij elkaar een complexe, uitdagende omgeving waarin integrale benadering, afstemming en samenwerking centraal staan. Het duurt nog enkele jaren voordat ook de gebiedsontwikkeling volledig afgerond zal worden. De treinen rijden echter ondergronds, de stationshal is in gebruik en het stadskantoor wordt dit jaar in gebruik genomen en afgebouwd. Het oude stationsgebouw staat op dit moment echter nog te koop, dus: wie biedt?

Namens alle aanwezigen worden Frits en Siuhang bedankt voor de interessante informatie en het kijkje in de keuken. Na de rondleiding door het gebouw en het station sluiten we af met een borrel in biercafe De Klomp.

De presentaties van de excursie kunt u vinden via onderstaande link. In de volgende editie van het Bouwfysica blad vindt u een uitgebreidere terugblik op deze excursie.

Presentatie Frits Erdmann ABT
Presentatie Siuhang Chan LBPSIGHT

Sluiten