De Uitdaging

Bijzondere bouwfysische ontwerpen gepresenteerd als antwoord op de uitdaging van de Rijksbouwmeester

‘Blij verrast’ was Charles van Marrelo van het Atelier van de Rijksbouwmeester over de concepten die de deelnemers aan de masterclass Bouwfysisch Ontwerpen presenteerden op 27 november. De Nederlands Vlaamse Bouwfysica Vereniging (NVBV) organiseerde de masterclass in samenwerking met het Atelier van de Rijksbouwmeester naar aanleiding van de uitdagingen die rijksbouwmeester Floris Alkemade bij de bouwfysici van de NVBV had neergelegd. Twaalf deelnemers afkomstig van acht verschillende bouwfysisch adviesbureaus, zijn gedurende twee maanden aan de slag gegaan om deze uitdagingen toe te passen in een transformatieplan voor een kantoorgebouw van het Rijksvastgoedbedrijf. De vraag was om Koningskade 4 in Den Haag om te toveren tot een duurzaam en circulair gebouw met een aantrekkelijk uitstraling in architectonische zin. Bouwfysisch gezien diende het plan een voorbeeld te zijn van een integraal ontwerp, waarin innovatieve technieken zijn toegepast. De eindpresentaties werden ook beoordeeld op originaliteit. Out-of-the-box denken leverde extra punten op.

NVBV uitdaging.jpg

De jury, bestaande uit Kees van der Linden (NVBV), Charles van Marrelo (Atelier Rijksbouwmeester) en Eric van den Ham (TU Delft/CDC) stelde vast dat alle teams echt aan het ontwerpen waren geweest en dat alle plannen de kwaliteit hadden om nader te worden uitgewerkt. Het certificaat voor het beste bouwfysische ontwerp werd uiteindelijk gewonnen door het team dat door LBP/SIGHT directeur Luc Schaap werd gecoacht. Kees van der Linden: “Alle drie de teams hebben geweldig werk geleverd en komen in de waardering van de jury heel dicht bij elkaar. Bij alle teams was er sprake van out-of-the-box-denken en het team van Luc Schaap ging daarin het verst.”

In de eindpresentatie van het winnende team kwam duidelijk naar voren dat het plan was ontwikkeld vanuit de wensen van de gebruiker. Veel aandacht was er voor de relatie binnen-buiten en voor de relatie tussen het gebouw en de stad. Het gebouw werd opgenomen in de ‘groenroute’ van de stad. Om de twee gebouwdelen dichter bij elkaar te brengen werd de hoogbouw verlaagd en de laagbouw verhoogd.

Team Schaap.jpg

De jury vond de presentatie van het team van coach Martina Moerman, docent van de Haagse Hogeschool, zeer stimulerend. Er was veel aandacht voor de relatie binnen-buiten en voor circulariteit. Het team van Martina Moerman kwam met het idee om kant-en-klare, geklimatiseerde, herbruikbare en verplaatsbare units in verschillende bouwlagen in te schuiven. De units zijn te onderscheiden in drie soorten ruimten: een volledige binnenruimte, een volledige buitenruimte en een halfbinnen- en halfbuitenruimte. Op termijn kunnen ze worden verplaatst naar een ander gebouw. Ook zorgde het plan voor een verbeterde relatie tussen stad en gebouw door de nieuwbouw van het conferentiecentrum.

TeamMoerman_impressie-01-met-bijschrift-1024x739.jpg

TeamMoerman_impressie-02.jpg

Het team van coach Peter Erdtsieck, directeur van MoBius Consult, maakte een verbinding met de voormalige Haagse dierentuin die vroeger op de plek van Koningskade 4 was gevestigd. Volgens de jury bood het team van Peter Erdtsieck een goede analyse van de stedenbouwkundige situatie met daarbij oplossingen voor de windhinder die het gebouw ondervindt. Er was aandacht voor de oriëntatie van het gebouw, de lichtoplossingen en de klimatisering per werkplek. De aandachtstrekker van het plan was een mooie looproute met trappen naar de top van het gebouw.

TeamErdtsieck_impressie_01-met-bijschrift.jpg

Ook de coaches waren zeer te spreken over het werk van hun teams. Peter Erdtsieck: “Dit was een opdracht die ook voor een ervaren senior adviseur geen standaardwerk is. Ze hebben echt een bijzondere prestatie geleverd.”

  • Het team van coach Luc Schaap bestond uit Philo Heijnen (Het Geluidburo), Elrick Mulder (Cauberg Huygen), Irene Sopjes (Nelissen) en Tim Weekenstroo (Peutz).
  • Het team van coach Martina Moerman bestond uit Jorinde Bijpost (ZRi), Michel Diekema (LBP/SIGHT), Simon de Koning (Peutz), Lars Kraakman (Lievense adviseurs en ingenieurs).
  • Het team van coach Peter Erdtsieck bestond uit Bob van der Borg (LBP/SIGHT), Alain Demoet (Cauberg Huygen), Manon Derks (Peutz) en Klaas van Niejenhuis (DGMR).

Van elk team is het verslag en de eindpresentatie hieronder te downloaden.

Team coach Luc Schaap

Team coach Martine Moerman

Team coach Peter Erdtsieck

Sluiten