Over Nieuwjaarsevenement NVBV en Bouwfysica Onderzoek

Nieuwjaarsevenement NVBV en Bouwfysica Onderzoek

Ontwikkelingen Bouwfysica Onderzoeksagenda 2024 en nieuwjaarsbijeenkomst

In de dynamische wereld van bouwfysica vinden continu allerlei ontwikkelingen plaats. Denk aan toenemende energiebesparende maatregelen, de toepassing van biobased materialen, BIM, parametrisch ontwerpen, en meer. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst willen we daarom gezamenlijk stilstaan bij wat het afgelopen jaar heeft gebracht en waar we het komende jaar naar uit kunnen kijken.

Onderzoeksagenda Bouwfysica
In 2022 zijn we begonnen met de ‘Onderzoeksagenda Bouwfysica'. Tijdens een bijeenkomst met een aantal bureaus hebben we geïnventariseerd welke thema’s er op dit moment spelen en waar we gezamenlijk aandacht aan zouden moeten besteden. Als gevolg hiervan zijn twee groepen actief aan de slag gegaan met de eerste twee thema’s. 

De eerste groep, bestaande uit 14 bureaus, werkt momenteel vanuit het kader van BIM aan de ontwikkeling van een “ILS Bouwfysica” (ILS = Informatieleveringsspecificatie). Een tweede groep onderzoekt wat er nodig is om in houtbouwprojecten voor een goede geluidwering en andere akoestische eigenschappen te zorgen.

Resultaten hiervan én van andere projecten kunnen uiteindelijk een plaats vinden op Klimapedia. Klimapedia is de website van Stichting Kennisbank Bouwfysica, waar primair educatief materiaal te vinden is, maar ook artikelen, onderzoeksrapporten, tools en meer. Dit werk wordt gedragen door de betrokken onderwijsinstellingen (hbo en universiteit), maar in 2024 worden ook de bureaus hier actief bij betrokken.

In twee presentaties wordt een update gegeven van de voortgang van het werk van de werkgroepen ‘’ILS Bouwfysica’’ (gepresenteerd door Sierd Tilma) en ‘’Houtbouw & Akoestiek’’ (gepresenteerd door Anika Haak). Daarnaast geeft Kees van der Linden een presentatie over de plannen voor het delen van de resultaten van deze groepen en andere informatie op de website van Klimapedia. 

Ideeënbus
BOIP_IDEPOT_DEF-IDEE_blauwNaast informatie over lopende projecten heb je tijdens de bijeenkomst gelegenheid om nieuwe onderwerpen aan te dragen, waar we in de toekomst gezamenlijk meer aandacht aan moeten besteden. Tijdens het evenement kun je suggesties indienen in een 'ideeënbus', bijvoorbeeld ter aanvulling op de onderzoeksagenda of ter inspiratie voor een sessie tijdens de kennisdag. Tijdens het evenement bespreken we deze ideeën in een interactieve sessie begeleid door Janneke de Kort.

Activiteiten in 2024
Bo Dorresteijn geeft een update over de Activiteiten die in 2024 door de activiteitencommissie georganiseerd worden, met als hoogtepunt natuurlijk de kennisdag!

Borrel
We sluiten het programma met een borrel af, waarbij we onder het genot van een drankje terug kunnen kijken op een mooi 2023 en vooruit kunnen kijken naar wat 2024 ons te bieden heeft.

al-elmes-ULHxWq8reao-unsplash

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Ticket Prijs
NVBV leden Gratis

Deze bijeenkomst is gratis

Aanmelden
Log in met jouw persoonlijke account om vervolgens aan te melden.

Deelnemerslijst
Deze is vanwege de privacy wetgeving alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers.

Meer informatie
Marieke Rouvoet, Coördinator Evenementen
T 088 401 06 14 | E activiteiten@nvbv.or

Sluiten