Over NVBV Excursie naar cultuurhuis Amare, Den Haag

NVBV Excursie naar cultuurhuis Amare, Den Haag

Cultuurhuis Amare in Den Haag is een iconisch en complex gebouw, met een verhaal achter elke deur. Met vier grote zalen, ongeveer twaalfhonderd verschillende ruimtes en een oppervlakte van ruim zeven voetbalvelden is het met recht een bouwkundig hoogstandje. Amare is hét huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting. In het gebouw zijn onder andere het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest gevestigd.

Advies- en ingenieursbureau LBP|SIGHT was nauw betrokken bij dit project. Adviseur Rob Dekkers – inmiddels met pensioen – weet bijna alles over Amare. Op dinsdagmiddag 6 juni geeft Rob voor leden van de NVBV een presentatie en een rondleiding in het theater.

Akoestische uitdagingen
Het realiseren van een gebouw als Amare kent vele akoestische uitdagingen. Zo was onder andere het concept van los in het gebouw geplaatste zalen een noodzakelijk unicum. De Concertzaal (voor het Residentie Orkest), de Amare Studio (repetitiezaal voor het orkest), de Theaterzaal (voor het Nederlands Dans Theater) en de Conservatoriumzaal zijn constructief volledig losgekoppeld van de rest van het gebouw.

Duurzaamheid
Ook moest Amare een duurzaam gebouw worden, een wens van de gemeente Den Haag. Zo waren er onder meer hoge eisen qua energieverbruik. Uiteindelijk zijn er gevels ontwikkeld op het niveau van een passiefhuis. De warmteweerstand van de schil is twee keer zo hoog als het huidige wettelijk minimum. Het mooie aan Amare is dat in de gevels zowel de bouwfysische als de akoestische eisen samenkomen. Zo heeft de gevelopbouw wel vier of vijf verschillende functies.

Er is nog veel meer te vertellen over de akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid van Amare. Nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan!

Aanmelden

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

Inschrijven kan uiterlijk tot dinsdag 30 mei

Sluiten