Op dinsdag 2 april 2019 organiseert de NVBV een lezingenmiddag met aansluitend de Algemene Ledenvergadering (ALV). Tijdens de lezingenmiddag worden er twee presentaties/lezingen gehouden:

Warme bouwen; levert dat energiebesparing op? – Antonin van de Bree
In momenten ligt binnenisolatie niet op alle punten voor de hand. Daarnaast kunnen er bij het binnenisoleren ook vochttechnische problemen ontstaan. Een remedie daarvoor kan warm bouwen zijn. Warm bouwen is een systeem dat met minder isolatie meer energie bespaart volgens de ontwikkelaars, omdat met alleen het rondpompen van water uit de ondergrond (WKO) achter de isolatie een minder lage “buitentemperatuur” ontstaat. Antonin licht het systeem toe en geeft aan met welke parameters je de energiezuinigheid zou kunnen duiden. Na de lezing is er ruimte voor een discussie over dit onderwerp.

Elektrisch verwarmen met COP = 1, kan dat duurzaam zijn? – Hans Crone
Volgens de opstellers van NTA 8800 is het rendement van elektriciteitsopwekking in 2020 69%.
Naast de toepassing van warmtepompen wordt dan zeker het toepassen van elektrische verwarmingselementen heel aantrekkelijk: de investering is laag en, vooral als de warmtevraag beperkt blijft, is het aantal PV-panelen om aan de BENG 2 eis te voldoen beperkt.
Is elektrisch verwarmen dankzij het hoge rendement van de elektriciteitsopwekking de toekomst?
Maakt het dan uit HOE je elektrisch verwarmt?
– centraal versus décentraal?
– convectie- versus stralingswarmte?
– met welke bouwkundige specificaties?
Deze vragen behandeld Hans tijdens zijn presentatie. Ook hier is er na afloop ruimte voor een discussie.

Programma
13:15 – 13:30 Inloop met koffie en thee
13:30 – 14:15 Presentatie Antonin van de Bree: warm bouwen
14:15 – 15:00 Presentatie Hans Crone: duurzaamheid elektrisch verwarmen
15:00 – 15:30 Pauze
15:30 – 16:30 Algemene Ledenvergadering

Locatie
De lezingmiddag en de ALV wordt gehouden in Tuinzaal (boven) in het Centraal Museum. De entree van de tuinzalen is bereikbaar via Nicolaasdwarsstraat 14 in Utrecht.

Inschrijven
Inschrijven kan door onderstaande velden in te vullen.

Deze activiteit wordt georganiseerd voor alle leden van de NVBV. Leden van de NVBV hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 65,- (incl. 1 jaar NVBV lidmaatschap). Als u hier verdere vragen over heeft kunt u contact opnemen met de secretaris van de NVBV secretaris@nvbv.org (t.a.v. Marc Kalee).


Tijdens deze activiteit zullen er foto’s en/of video opnames gemaakt worden. Deze kunnen gebruikt worden voor het activiteitenverslag en promotie van activiteiten via de website van de NVBV, ledenbijeenkomsten van de NVBV, het Bouwfysica blad en LinkedIn.