Het forum is alleen toegankelijk voor leden van de NVBV nadat ze zijn ingelogd, en is te bereiken via het extra menu dat dan beschikbaar komt.

De kern van het forum bestaat uit 3 onderdelen :

  • forums
  • onderwerpen
  • berichten

Het forum kan feitelijk uit meerdere forums bestaan. Richt elk forum zo in dat een duidelijk afgebakend deel ontstaat (bv. kennisdag, bouwfysica blad, etc.). Hierdoor is het voor bezoekers duidelijk(er) binnen welk forum ze moeten zijn. Binnen een forum kunnen onderwerpen aangemaakt worden die aansluiten op het forum waar het onder valt, met een enigszins specifieke afbakening (bv. denk mee over het thema van onze volgende kennisdag?). Binnen een onderwerp kunnen leden berichten plaatsen en zo op het onderwerp of op elkaars berichten reageren.

Leden kunnen op verschillende manieren bijdragen aan het forum. In principe zijn zij participant en kunnen zij binnen bestaande forums onderwerpen en berichten plaatsen. Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden heeft een moderator de extra mogelijkheid om nieuwe forums te creëren, bestaande forums, onderwerpen en berichten te bewerken. Alle redactieleden van de NVBV en de webmaster hebben de functie van moderator.

Leden kunnen zicht abonneren op een forum om zo op de hoogte te blijven van de ontwikkeling binnen dat forum. Leden kunnen ook aangeven of ze via e-mail op de hoogte gehouden willen worden van activiteit rondom een geplaatst bericht.