Kies binnen het dashboard links in het admin menu voor de optie Berichten. Je komt nu op een overzichtspagina terecht met alle berichten, inclusief enige metadata zoals titel, categorieën, tags en publicatiedatum.

handleiding-dashboard-overzicht-berichten

Alle berichten worden getoond in het nieuwsoverzicht op de homepage. De berichten worden automatisch gesorteerd op basis van de (publicatie)datum, met het meest recente bericht bovenaan de lijst.

Klik op de titel van een bericht om een bestaand bericht te bewerken of kies voor de optie nieuw bericht in het admin menu of bovenaan de overzichtspagina. Het bewerken van een bestaand bericht of het toevoegen van een nieuw bericht gaat op vergelijkbare wijze.

Toevoegen nieuw bericht

Kies altijd eerst de categorie waar het bericht onder valt. Dit doe je in het kader  Categorieën in de rechterkolom. Kies daarna voor de optie Opslaan als concept in het kader Publiceren om de categorie te bevestigen en eventuele categorie-specifieke invoervelden te tonen. Ben je een reeds bestaand bericht aan het bewerken dan kun je de nieuwe categorie bevestigen door op de blauwe knop Bijwerken te klikken. De categorie-afhankelijke invoervelden zullen dan pas verschijnen. De categorie wordt op de website getoond direct boven de titel van het bericht; vaak met een specifieke kleur. Kijk hier voor meer informatie over de beschikbare categorieën.

Onderstaande afbeelding toont de invoer voor standaard berichten (zonder categorie).

handleiding-dashboard-nieuw-bericht

Geef in het bovenste invoerveld de titel van het bericht op.

Daaronder staat een groter tekstveld voor de inhoud (tekst en media) van het bericht. Boven dit tekstveld staat een knoppenbalk, waarmee je de inhoud kunt bewerken (zie afbeelding).

handleiding-dashboard-knoppenbalk-texteditor

Met het laatste icoon van de (bovenste) knoppenbalk [1] kan je de tweede knoppenbalk tonen of verbergen. Verder kan je tekst opmaken (bv. vet en cursief), links toevoegen en/of bewerken [2] en media toevoegen [3].

Opmerking : rechtsboven het tekstveld staan twee tabbladen (Visueel en Tekst). In principe gebruik je alleen het tabblad Visueel.

Let op : Bij het knippen/kopiëren en plakken vanuit tekst uit bijvoorbeeld een Word document naar het tekstveld in WordPress zal ook de opmaak van de tekst gekopieerd worden. Dit is ongewenst omdat de gekopieerde opmaak in de meeste gevallen niet overeen zal komen met de gehanteerde stijl van de website. Dit probleem doen zich niet voor als je teksten direct in het tekstveld tikt. Mocht je toch teksten willen kopiëren zorg er dan voor dat je de optie plakken speciaal gebruikt (CTRL+SHIFT+V, in plaats van CTRL+V). Hiermee plak je namelijk alleen de tekst en niet de opmaak. Ongewenste opmaak kun je ook verwijderen door de betreffende tekst te selecteren en in de knoppenbalk de gum [4] te gebruiken. 

Onder het tekstveld voor de inhoud staat een invoerveld voor een Samenvatting. De samenvatting is niet verplicht. De samenvatting wordt getoond op de website op de overzichtspagina met alle berichten. Als je geen samenvatting opgeeft dan wordt automatisch een samenvatting gemaakt op basis van de inhoud van het het bericht, na zo’n 50 woorden afgekapt en voorzien van een link : … Lees verder. Let op : Een samenvatting kan alleen tekst bevatten zonder opmaak (bv. vet of cursief) en zonder links en/of media.

Aan de rechterkant staan een aantal kaders voor onder meer het publiceren van het bericht, categorieën, tags en uitgelichte afbeelding.

Publiceren

In het kader Publiceren staat een blauwe knop Publiceren (bij nieuwe berichten) of Bijwerken (bij bestaande berichten). Wijzigingen worden pas definitief als je op de blauwe knop drukt. In ditzelfde kader kan je ook de status en zichtbaarheid van een bericht opgeven, revisies bekijken en de publicatiedatum bewerken.

Onder Status heb je de mogelijkheid om een bericht als Concept te markeren. Het bericht krijgt dan alvast een plek in de database, maar wordt nog niet op de website getoond. Dit is bijvoorbeeld handig als je met een bericht bezig bent, maar het is nog niet af.

Onder Zichtbaarheid kan je kiezen voor de opties Openbaar (bericht is zichtbaar voor alle bezoekers van de website), Beschermd met wachtwoord (de inhoud van het bericht is alleen te bekijken na het invoeren van een wachtwoord) en Privé (het bericht is alleen zichtbaar voor de auteur van het bericht, en de beheerders).

Bij een nieuw bericht wordt standaard de huidige datum en tijd als publicatiedatum ingesteld als het bericht gepubliceerd wordt. Bij het bewerken van reeds bestaande berichten blijft deze publicatiedatum gehandhaafd. Je kunt de publicatiedatum zelf wijzigen. Door een datum in de toekomst te kiezen wordt een gepubliceerd bericht pas getoond wanneer de publicatiedatum is bereikt. Door een publicatiedatum in het verleden te kiezen kun je ‘sturen’ waar het bericht in het overzicht met berichten komt te staan.

Uitgelichte afbeelding

In het kader Uitgelichte Afbeelding kan je een afbeelding toewijzen aan een bericht. Op de homepage en in alle andere overzichten met berichten wordt deze uitgelichte afbeelding automatisch getoond. Alleen bij artikelen binnen de categorie ‘Bouwfysica blad’ wordt de uitgelichte afbeelding – hier de cover van het blad – ook getoond op de individuele berichtpagina. Klik hier voor meer informatie over berichten binnen de categorie ‘Bouwfysica blad’.