Excursie Amare

Een gebouw met uitdagingen op het gebied van geluid en brand. Zo mogen we Amare wel noemen.  Een NVBV-excursie naar dit onderwijs- en cultuurcentrum in Den Haag was dan ook hoognodig. Op dinsdag 6 juni hebben zo’n dertig NVBV’ers het gebouw bezocht. Rob Dekkers van LBP|Sight gaf een inleiding en daarna de rondleiding. Hij was adviseur en projectleider voor bouwfysica, duurzaamheid, brandveiligheid en een deel van de akoestiek. Studio DAP uit Parijs was verantwoordelijkheid voor de akoestiek in de zalen en andere ruimten waarin muziek wordt geproduceerd; LBP|Sight voor de akoestiek in de overige ruimten en alle andere akoestische aspecten). Na zijn pensionering is hij rondleider in het gebouw geworden.

De inleiding was gericht op de bouwfysica van Amare. Er zijn vier grote zalen: de danszaal die primair is ontworpen voor dansuitvoeringen (maar ook voor grote theater- en muziekproducties), de concertzaal voor zowel klassieke muziek als popconcerten, de repetitiezaal en de conservatoriumzaal. Daarnaast zijn er nog meer dan duizend grotere en kleinere ruimten, waaronder veel les- en oefenruimten. Die ruimten mogen geen last van elkaar hebben. Dat betekent flink veel akoestische maatregelen. We kregen daar mooie details van voorgeschoteld. Maar akoestisch loskoppelen betekent dat rook en vuur ook door de daartoe gerealiseerde dilataties kunnen. Om toch aan de eisen van veiligheid te kunnen voldoen, zijn speciale bewegende brandwerende details ontwikkeld.

Na de theorie liepen we door het indrukwekkende gebouw. We zagen de oplossingen in de praktijk. In de theaterzaal zijn de panelen aan de zijkant om te klappen: de ene kant reflecteert het geluid, de ander kant absorbeert. Net wat nodig is. In de concertzaal was iets vergelijkbaar met schuifpanelen. Maar dat konden we niet heel goed zien, want er was niemand meer in het gebouw die het licht kon aandoen! Het was wel een bijzondere ervaring, zo bij het licht van diverse telefoons in een grote zaal met allemaal bouwfysici.

Na afloop genoten we nog van een drankje in het zonnetje van de brasserie die óók in het gebouw zit.

Voor wie er niet bij kon zijn: Amare geeft ook reguliere excursies. Dan is er ook de nodige aandacht voor de bouwfysica. Zeker als je het geluk hebt om Rob Dekkers als rondleider te krijgen, natuurlijk.

Sluiten