Het jaarverslag 2011 (aangepast op 6 maart 2011) en jaarplan 2012 kunnen opgehaald worden. De vergadering en tweespraak vinden plaats in Utrecht aan de Oude Gracht nr. 36 bij Kargadoor ( http://www.kargadoor.nl )

Aansluitend is er een interessante lezing van Ad van der Aa en Ellen van der Werff over het “energiegedrag” van een gebouw; het verschil tussen theorie en praktijk.

We sluiten af met een borrel.

Tweespraak: Het energiegedrag van gebouwen: verschil tussen theorie en praktijk.

De almaar strengere eisen die we stellen aan energiezuinigheid van nieuw te bouwen bouwwerken vraagt steeds creatievere oplossingen. Vooral op het vlak van duurzame gebouwinstallaties volgen innovaties elkaar snel op, maar ook aan de thermische schil en de luchtdichtheid worden voorlopig nog geen grenzen gesteld.

Of alle concepten ook leiden tot energiezuinige woningen in de praktijk is een hoofdstuk dat steeds vaker aan de orde komt. Op het moment dat op het scherpst van de snede een zeer laag energiegebruik wordt voorspeld, is de kans dat een forse afwijking ontstaat ook groter.

Het voorspellen van energiegebruik (en duurzaamheid) is een onderwerp waarmee Ellen van der Werff en Ad van der Aa zich bezighouden met het project Intewon en Ad van der Aa met IEA Annex 53. Kan het gedrag van mensen in een woning wel leiden tot energieneutrale woningen of is dit met de huidige beproefde technologie niet mogelijk?